2013. április 3., szerda

Két fotó a "hőskorból"

Vagyis abból az időből - a múlt század hatvanas éveinek elejéről van szó -, amikor a bukaresti Ifjúmunkást még jócskán felfelé röpítette fiatalos lendülete, amit a szerkesztőségben dolgozó fiataloktól nyert. Például az első képen látható Matekovics Jánostól (Matek - középen) és Lázár Lászlótól (Lazics - jobboldalt). A szerkesztőségi élet minden gyűrődése ellenére, arcuk fiatalosan bizakodó, rugalmas, nyílt, bizalomgerjesztő. Ráncok, szarkalábak, a kialvatlanság karikái még sehol. Utólagos képelemzésem azt súgja nekem, hogy a kép Matekék hónapos szobájában készült, ami egy bukaresti udvaron álló nyári konyhában volt berendezve, s a helyiség egyetlen komoly bútordarabja a kanapé volt, amelyen a képen láthatók helyet foglaltak. (A bal oldalon éppen lehajló - női? - alak föltehetően Matek első felesége, Lónika.)


A második kép a szerkesztőség egy részét ábrázolja, nagyjából ugyanabban az időben. A fotó a Scanteia Ház tizedik emeletén készült, a titkári szobában, ahol a lap technikai megjelenítése zajlott, az iroda "házigazdája" Gergely Béla (szerkesztőségi titkár, baloldalt, összefont karral), mellette jobbra: Domokos (Harasztosi) Éva (Domokos Géza felesége), továbbá: Andreescu (Zathureczky) Ildikó gépírónő, majd Lazics és Matek következnek (mindketten elmaradhatatlan, jellegzetes gesztusukkal: Lazics a soha ki nem alvó cigarettáját pöcögtette, Matek a fejében torlódó gondolatokat dúcolta alá bal kezével. A képen a továbbiakban még látható három hölgy személyazonosságában nem vagyok biztos - mikor az Ifjúmunkáshoz igazoltam, 1962 őszén, már csak emlékek voltak a tágas szerkesztőségi szobákban... A háttérben lógó térkép akkoriban majd minden szerkesztőség kötelező kötelező dekorációja volt: azon barchobáztuk ki, hogy kiküldetéskor hol és merre vegyük az irányt... 



A képeket Matek fia, Matekovics János Zoltán találta apja hagyatékában s kért fel az azonosításra; úgy vélem, e blogban van a helyük. (Cseke Gábor)

1 megjegyzés:

  1. A Lonika nevet apám adta az első feleségének Székely Ilonának, aki 1962 és 1972 között volt a hivatalos felesége, A második feleségét egyszerűen "Hajni"-nak hívta.

    VálaszTörlés