2012. szeptember 25., kedd

Életrajz

(1939-2012)

Matekovics János (Simonyifalva, 1939. szeptember. 3. - Sepsiszentgyörgy, 2012. augusztus 26.) újságíró, szerkesztő, műfordító, közösségszervező. Nagyváradon érettségizett (1956), a Babeş-Bolyai Egyetemen magyar nyelv és irodalom szakos diplomát szerzett (1961). Pályáját az Ifjúmunkás munkatársaként kezdte, riporter, szerkesztő, majd a nevelési osztály vezetője. Kezdeményező szerepe volt a népszerű Ifjúmunkás Matiné szervezésében, és 22 fordulós Ifjúmunkás Műveltségi Versenyt vezetett. 1969 és 1971 között a bukaresti Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója. 1972-től sepsiszentgyörgyi tudósító, majd a Kovászna Megyei Mozivállalat szervezőjeként 30:30:30 címmel film-versenyfüzetet szerkeszt két nyelven. Rendezvényeinek betiltása miatt lemond, s különböző gyárakban esztergályos, majd munkanélküli, cikkdíjas. Az 1989-es fordulat után a Háromszék belső munkatársa. 1997-ben megalapítja László Károllyal együtt a Puki bácsi és a Mesekaláka nevű első magyar nyelvű gyerek-tévészínházat Romániában. Szintén ettől az évtől a sepsiszentgyörgyi helyi tévé az STV munkatársa. 1997-tős saját sajtókommentár-műsort vezet a helyi tévében Lapozgató címmel. Innen ment nyugdíjba 2002-ben. 2005-től a Holló Ernő Sajtópince és a Terefere Klub vezetője egészen 2011-ig. 2012-ben rákot diagnosztizáltak nála.

Ifjúmunkás matinékon számos egyfelvonásosát játszották, s egy brassói riportjából (Hófehérke és a tizennégy törpe) a kolozsvári Állami Magyar Színház kérésére dokumentumdrámát írt, de ezt már az olvasópróbánál betiltották. Ugyancsak leállították Áramütés c. televíziós játékának bemutatását. Az uralkodó osztály tagja c. regényének néhány fejezetét közölte a Megyei Tükör s annak Fórum c. időszaki melléklete. Számos cikke jelent meg az Igazság és a nagyváradi Fáklya hasábjain. Radu Bădilă és Ecaterina Oproiu több írását magyarra fordította.

Cseke Gábor: Öt vasárnap. Korunk 1968/9. Kocsis István: Matekovics-matinék. Utunk Évkönyv 1970. 90-92.

Forrás: Romániai Magyar Irodalmi Lexikon

2 megjegyzés:

  1. Megemelem a kalapom Matekovics elõtt. Személyesen nem volt szerencsém, de sokat meséltek róla nekem Bukarestben, legendává nõtt abban a közegben. Gergely Tamás

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt Gergely Tamás!
    Köszönöm kedves szavait. Mentorom, Cseke Gábor segítségével most rendezgetjük apám hagyatékát. Jó érzés, hogy Svédországból is figyelnek ránk. Köszönjük.

    VálaszTörlés