2012. október 2., kedd

ReMeK-e-Hírlevél

************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
         ReMeK-e-hírlevél
VII. évf., 2012/10. szám                               ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********


--Elhunyt Matekovics János újságíró, művelődésszervező
Meghalt Matekovics János, „az örök rebellis, tántoríthatatlan újságíró, a romániai magyarság száguldó riportere, a hatvanas évek legendás Ifjúmunkás című hetilapjának vezető riportere, a soha nem elég éber, viszont bosszúálló cenzorok és kultúrairányítók pofozóbábuja”, amint Bogdán László író emlékezik rá.
Matekovics János riporterként kezdte pályáját, és műfajához évtizedekig nem lett hűtlen, egyszer kötetbe is gyűjtötte jobb(nak gondolt) riportjait, ez a könyv nyilván a jéghegy csúcsa, több száz, ezer riportja, cikke rejtőzik a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek lapjainak sárguló, barnuló oldalain. Fáradhatatlanul mérte fel a valóságot, térképezte fel esélyeinket. A kisemberhez, az örökké megalázott, meghurcolt kisemberhez volt hűséges. Életének egy periódusában viszont nem írt riportot, művelődési házat vezetett a fővárosban, és a bukaresti magyarok kedvelt találkahelyévé, fórumává tette a Petőfi Házat. Itt a pénzügyi ellenőrök szálltak rá és lehetetlenítették el, de nem adta fel. Visszatért a sajtóba. 1972-től sepsiszentgyörgyi tudósító, majd 1973 és 1974 között a Kovászna Megyei Mozivállalat szervezőjeként 30:30:30 címmel film-versenyfüzetet szerkesztett két nyelven. Rendezvényeinek betiltása miatt lemondott, s különböző gyárakban esztergályos, majd munkanélküli, cikkdíjas. Az 1989-es fordulat után a Háromszék belső munkatársa.1992 és1996 között szabadfoglalkozású újságíró, 1994-és 1996 között a nagyváradi Erdélyi Napló riportere, a gazdasági rovat szerkesztője. 1996-ban a sepsiszentgyörgyi Piac és Pénz főszerkesztője, a nagyváradi Scripta kiadó területi szerkesztője, a Ki Kicsoda szaktanácsadója. 1997-ben a sepsiszentgyörgyi STV belső munkatársa, tanácsos, szervező. Itt számos helyi műsor ködődik a nevéhez: megemlíthetjük a sajtókommentár Lapozgatót, a Mesekaláka gyerek-tévészínházat, valamint a műveltségi vetélkedő Felkiáltójelet. Innen ment nyugdíjba 2002-ben. 1999-ben a nagyváradi Scripta kiadó gondozásában megjelenő Romániai Magyar Ki Kicsoda 2000 lektora. 1999-től a Lehel KFT (reklám, könyv- és lapkiadás ) tulajdonosa. 2005-től 2011-ig a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház keretében működő Holló Ernő Sajtópince és Terefere Klub vezetője. Élete utolsó nagy vállalkozása volt ez az évekig működő sajtóklub, ahol az irodalom, a művészetek, a kultúra, a politika, a gazdaság jelesei is megfordultak.
Megjelent könyvei: Eljutni a túlsó partra – riportkönyv, Lehel kiadó, Sepsiszentgyörgy, 2002, Mentünk az utcán és vittük a gyereket - három elbeszélés, Lehel kiadó, Sepsiszentgyörgy, 2005. Hagyatéka feldolgozás alatt.
Forrás: Matekovics János Zoltán, Bod Péter Megyei Könyvtár
Emlékblog: http://matekovicsjanos.blogspot.ro/ 
Romániai Magyar Irodalmi Lexikon: http://mek.oszk.hu/03600/03628/html/m.htm#MatekovicsJános
http://www.3szek.ro/load/cikk/52345/bucsu_matekovics_janostol http://www.hirmondo.ro/web/index.php/velemeny/35685-Matekovics-Jnos-rkmozg-19392012.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése