2013. május 30., csütörtök

Az uralkodó osztály tagja (1) Első fejezet: Kozák Pali odalép

1974-ben Matek egy merész riportregényt kezdett írni a munkásokról. Az uralkodó osztály tagja címmel. Mától fejezetenként közöljük itt a regényt: 

                                  
         A párt fővezérének látogatása Kovászna megyében 1967- ben
                                                          Forrás: http://fototeca.iiccr.ro

MATEKOVICS JÁNOS:
AZ URALKODÓ OSZTÁLY TAGJA

– riportregény –

Egy kis bájcsevegés az olvasóval

            Ez a könyv nem udvariaskodik. Munkásokról szól és egy munkás írta. Aki azt mondja, hogy nem vagyok munkás, mert egyetemi diplomám van, és vagy húsz esztendeje gyakorló, és nem címzetes újságíró, azt én egyszerűen kupán verem. Címemet megkapja a könyvben. Első sorban munkás és paraszt testvéreimhez szólok. És azokhoz, akik, ha nem is munkások, és nem is parasztok, de dolgozó emberek, és őszintén vonzódnak a sorsukhoz.
            Ezeket az olvasóimat a szívemhez ölelem. Nekik tártam ki a lelkem, olyannak, amilyen. A munkások tudni fogják, hogy igazat írok. Más gyárakban is tudni fogják. Ha ők akarnak kupán verni engem, mert hazudok, tessék, már említettem, hogy a címem a könyvben megtalálható.
            Persze, nem mondom, hogy egy régi, olajozottan dolgozó, hagyományos nagyüzemben is pont ilyenek a viszonyok, vagy hogy minden igazgató csak annyit lát meg a munkahelyen, amennyit meglátott a miénk, ez alávaló rágalom lenne. De mi ilyenek voltunk. Mi, akik a nagyobb méretű szocialista iparosítás első lépcsőjében kínnal-keservesen, de mégis teljesítettük a kötelességünket itt Sepsiszentgyörgy új ipari zónájában. A gyerek is hasra esik párszor, és az orrát is betöri, amíg úgy jár, ahogy járnak az emberek.
            A könyvem kivált majd egy csomó indulatot, fanyalgást. Ez a dolog már saját otthonomban mgkezdődött. Állok elébük.
            Munkás-operetteket írjon más. Akinek van pofája megírni azt, hogy minden olyan jó, semmi sem kerül nehézségekbe, az emberek mind angyalok, meg ilyesmi. Az nem állít mást, minthogy a szocializmus építése valami olyasmi, mint a szüreti bál, szól a zene, a kondérban a láncon a szabad ég alatt fő a borjúpaprikás, kürtőskalácsot sütnek nagy igyekezettel a nénikék, és csak fel kell nyúlni a zamatos fürtökért. Ha van egy kis ideje, nem ártana, ha a pártfőtitkár néhány beszédébe. Adjak bibliográfiát. Tessék.
            De tulajdonképpen nem kívánom megbántani az embereket, azokat sem, akik gyengék, és azokat sem, akik saját kispolgári közhelyrendszerükből azt hiszik, hogy minden elkölcsi törvény és magatartásforma felülbírálatának a letéteményesei. Nem ajánlom nekik a könyvemet. A feleségem se olvassa el. Kétféle magatartásforma  kínos egybehangolása sokszor felemészti az erőnket. De mégis a feleségem, a nevemet viseli, és anyja kisebbik gyermekemnek. Becsületes ember, de a legteljesebb pánikban kapaszkodik abba a meggyőződésbe, hogy az ő közhelyrendszerének igaza van. Kitűnő tanárnő, fantasztikus odaadással végzi ezt a munkát, ezt tanítványai százai igazolhatják. Sokat szenved mellettem, és egyáltalán nem érti, hogy mi az isten állata lehet az, aki én vagyok.
            Azért tartottam ezt szükségesnek elmondani, mert a könyvben többször nem a leghízelgően hivatkozom rá, és nem szeretném, ha ezt valaki félreértené. Más emberrel boldogabb lehetne, azzal, aki ugyanolyan, mint ő. Szerinte rettenetesen gusztustalan, hogy a könyvben a dolgokat mindannyian, munkások nevén nevezzük, és ha Gelu zoknijai büdösek voltak, akkor én elmondom,  ez mekkora bonyodalmakat okozott nekünk.
            Rejtő Jenő, remélem, elnézi nekem odalenn, a pokolban, ahol úgyis megbeszéljük ezt hamarosan, személyesen, és remélem, valami vacak pia ott is kerül, hogy a stílusom emlékeztetne az övére. El fogom magyarázni neki, hogy nem én vagyok a fő hibás. Ő követte el azokat a könyveket, amelyeket a legnagyobb példányban olvasnak az emberek ( a munkások is!) , és hogy magyar nyelv- és irodalom tanári diplomát kapnék itt a szobában, ha egyszer befejezném a rendezést, és valamit konyítok a műfajhoz – az egész magyar társalgási nyelvet (a köznyelvet is) hihetetlen mértékben befolyásolta. És én nekem vissza kellett adnom azt, ahogy beszéltünk, és ahogy nevettünk. Persze, nem magnetofonnal dolgoztam, és nem tudtam pontosan visszaadni mindenkinek a beszédjellegzetességét. Áron bácsinál más – ő pontosan úgy beszélt. Az igazgató is, meg még jónéhányan. A többi személyek egy kicsit mind úgy beszéltek, mint én, az én stílusomban, ez elkerülhetetlen.
            A különböző fejezeteket a személyek közössége, és nyilván, az első személyes élménybeszámoló folytán is, az én személyem, és személyes tapasztalataim kötik össze. Ugyanazokat az embereket ismerik meg, majd minden fejezetben bővülhet a róla alkotott képük egy-két vonással, de a fejezetek stílusa nem egységes. Vannak vidám, és kevésbé vidám fejezetek. Áron bácsira visszaemlékezve kiborultam. Nyilván nem úgy beszélek benne, mint amikor  leírom a konténer-ügyet. Az ember másként szóldogál a feleségének is a nászéjszakán, mint mikor 1 lejen összevesznek. Hazugnak tartottam volna szerkesztgetni is, erővonalakat, konfliktus-csúcsokat, oldásokat is, meg ilyesmi. Valamit konyítok hozzá, drámákat is írtam, és még írni fogok.  De itt másról van szó ebben a könyvben. Ebben a könyvben az igazság fontos rólunk, akik szereplünk benne, és ami nyilván sokat el kell mondjon azokról a munkástestvéreinkről is, akik becsületes és hozzáértő mestereik, mérnökeik, technikusaik vezetésével, a párt szava szerint megteremtik, – legyek most egy kicsit pátoszos: – a jövőnket, a szocialista Románia iparát. Ha elolvassák a könyvet, megértik, miét hangsúlyoztam a „becsületes és hozzáértő” kifejezéseket. A tisztviselőket sem akartam mind megbántani – olvassák el az idevágó fejezetet. Csakhogy a munkás nagyon zabos, mert tudja ő, mit dolgozik, és mi függ tőle ebben az országban, és akkor az elegáns irodában, ahova ő olajosan beállít, a kávét főzicskéző, a dobozból kivett eleganciájú, nálánál szebb, pihentebb, fiatalabb lányok, fiúk, akik éppen elégedetten viháncolnak valami jóízű pletyka nyomán, úgy kezelik őt, mint a kutyát. Rettenetesen sok lesz ilyenkor az ember szívében a keserűség, az úristenit ennek a kurva világnak!
            Na, most még a hitelesség kérdéséről. A könyv minden epizódja megesett. De nyilván a részletek nem mind pontosak. Az időrenddel is vannak differenciák. Lehet, hogy egy bizonyos párbeszéd nem pont akkor esett meg, hanem máskor. Ez elkerülhetetlen, és nem tartom lényegesnek. A napjaink meglehetősen egybefolytak, és mindannyiunkban az emberek, és a velük történtek maradtak meg. Olyan tök mindegy, hogy a konténeres buli volt elébb, vagy pedig a beszélgetés a filozófiánkról. A munkavédelmissel folytatott beszélgetésem sem lehetett szó szerint pont ilyen. Nem emlékeztem minden mondatra. De tény az, hogy nagyon dühösen beszéltünk, tehát a könyvbeli stílusban megmutattam a ruhámat, a karomat, a hasamat, és tisztességesen megzsaroltam, és akkor vittem az egész felszerelést.
            Mégiscsak riportregényt írok, nem napi riportot a Megyei Tükörbe. Megjegyezném, hogy meglehetősen jól ismerem a hazai törvényeket, jogaimat és felelősségemet. Ha valaki olyan hülye lesz, hogy sajtópert indít ellenem, tapasztalni fogja ezt.
            Ez a könyv a munkásoké. Higgyék el, hogy például ott lesz Kozák polcán is, pedig, őszintén szólva, ott nem tolongnak emberfeletti mennyiségben az irományok. És még a fiainak a fiai is olvasni fogják, akik nagyot röhögnek majd, hogy hogyan mentek nálunk a dolgok, és ők már az iskolában, lehet, hogy az elemi iskolában is, legalább úgy fogják ismerni például a mikrométert, ami Gelunak olyan nagy szenzáció volt a kétesztendei szakiskola után, mint mi magunk.
            Még valamit. 1974. június első napjaitól 1975. június 1-ig dolgoztam a sepsiszentgyörgyi  Autóvillamossági gyárban, aztán rettenetes idegkiborulás jött közbe, betegszabadságra mentem, és nem mentem vissza többé. Fojtogatta a torkomat annak a szükségessége, hogy most már az élményeimet mondjam el. A gyárban bizony nem igen tudtam többet írni egy-egy cikkecskénél a Tükörbe. Amikor hazajöttem, nemegyszer elaludtam az asztalnál, amíg a feleségem elment a második fogásért. Egyszer, kiszámoltam, tizenhat tonna fém ment át a kezemen. Nem tollaslabdákat  adogattunk. Egy hónap múlva, anélkül hogy valaki felhívott volna telefonon, értesített volna, a konténeres igazgató-zseni a 130 i alapján felbontotta a munkaszerződésemet. Gondoltam, tiltakozom majd. De aztán elröhögtem: elkéstél, szépfiú. Ha már ennyire félsz az igazságtól, az első napon, ha valamivel okosabb vagy, be se eresztel. Elkéstél, öregfiú. Játszadozzál a munkakönyvemmel, ha akarod, neked adom. Én nem úgy élek, hogy élvezzem a nyugdíjaskor örömeit. Addig én simán felfordulok. Állok elébe. Csak egyet szeretnék, az úristenit: elmondani társaimnak, játszott (ne fejtegessük, miért húzom alá!) drámákban, kiadott (ne fejtegessük, miért húzom alá!) könyvekben, amit ez a kutya-sorsú, de mégis sok örömet hozó életem összeszedett.  Most a harmincnyolcadik évem felé tartok, 1939. szeptember 3-án születtem. Volt néhány nagyon szép évem.
            Például amikor 1969 decemberétől, amikor a párt, személyesen Nicolae Ceauşescu elvtárs rendelkezése nyomán megnyílt a fővárosi Petőfi Sándor Művelődési Ház elsőnek kinevezett igazgatójaként, nagyszerű román és magyar személyiségek támogatásával kialakítottam a Petőfi Ház profilját, megcsináltam a szükséges átalakításokat, például azt, hogy berendeztem ott  kiállítási csarnokot, stb. stb. Szép volt az is, amikor az Ifjúmunkás szerkesztőjeként, kiötöltem, megszerveztem, és levezettem az Ifjúmunkás Művelődési Versenyét, vagy amikor kiötöltem, elképzeltem, és számos barátom segítségével megszerveztem az első hat Ifjúmunkás-matinét.
            De a leginkább magamhoz való társakat, a legőszintébb embereket a munkások között kaptam meg. És ha elvégeztem a munkámat, azt le lehetett mérőműszerekkel mérni, és nem kezdhettek ki, mint máshol, vagy nem tulajdoníthatták el tőlem az általam becsületesen elvégezteket. Köszönöm, fiúk! Ez a könyv a hála érte.
            Ezt a könyvet, fáradt, korán öregedett, beteg Édesanyámnak ajánlom, fájdalmas, tiszta és szomorú szeretettel, Édesanyámnak ott Simonyifalván, Arad megyében, aki kisírta már a Fekete Kőrös vizét is értem, és azért, hogy hihessen nekem.

Sepsiszentgyörgy, 1977.április 26.

Matekovics János

[Ez a rész még nem jelent meg.]                      

Naplójegyzetek egy készülő riportregényhez[1]

            Tavaly júniustól dolgozom a sepsiszentgyörgyi  Villamos Autóműszerek gyárában, előbb szakképzetlen, most legutóbb pedig szakképzett munkásként. Ezt a históriát majd a riportkönyvben  részletesebben is elmesélem, most csak annyit, hogy nem azért, mintha más választásom nem lett volna: ötesztendős egyetemet végeztem. Saját jószántomból jöttem ide tehát, mintegy húszesztendei újságírói gyakorlat és legalább száz, a gyárról és munkásokról írt cikk után, többek között azért, hogy nézzük csak meg ezt a dolgot egy kicsit belülről is. És a gyár, a gyári munka, őszintén bevallom, idebentről, hivatalos delegáció nélkül, ezzel szemben a gép mellől kissé másmilyen. Nagyon megszerettem ezeket az embereket, akikkel dolgozom, és soha sem csináltam titkot abból, hogy elsősorban azokat az egyszerű munkásokat szerettem meg, akiknek a sorsában, tudásom és egészségem, hivatásom korlátai között, úgy érzem, becsületesen osztozom. Azokat a melósokat szerettem meg, akik előbb a csodabogarat látták bennem, egyrészt, hogy mi a fenének kell egy újságírónak a gyár talán legnehezebb gépét magának kiválasztania, ha már idejött, de a szinte mindig az agyaraim között lógó pipa miatt is. De aztán, amikor látták, hogy nem játszom az urat, a diplomást, s a munkát, a keserűséget, az örömöt, az elégtételt és a dühöngést egyformán osztjuk meg, és ugyanakkor a fizetésnapon magam sem restellek beülni az állomás melletti „munkaelosztóba”, amit a finnyásabb ízlésű egyének gyakran Rapid vendéglőnek is neveznek, megnyílt előttem a szívük (ne értsük félre egymást: az enyém is az övék előtt!) a maguk közül valónak tekintettek, és ez nem az újságírónak játszott szerep volt, kitűnő érzékem van az ilyesmihez, hanem a munkatársnak nyújtott baráti kéz, aki tudatában van annak, hogy ő is csak egy a többiek közül. Mert hej, mennyire észreveszik a munkások azt, ha valaki csak be akarja hízelegni magát, vagy nem egyenes ember, lógós, hitvány lelkület! Megszerettem ezt a sajátos világot, amelynek a hangulatát, igazi képét szeretném visszaadni készülő könyvemben. Az alább közölt részletek – s ezt nyomatékosan hangsúlyozom: –  nem a már elkészült, nyomdába adható kéziratból kiragadott részletek. Fésületlen naplójegyzetek csupán, friss, tehát nyers formájukban; az ember csak ül az írógépe mellett, és egész arcán, lelkén szétterülő mosollyal emlékezik,  felidézi ezeket a tényanyagukban nem mindig egyértelműen szívderítő emlékeket, amelyek összességükben viszont mégis részei annak a leírhatatlanul nagyszerű műnek, hogy a párt arányos iparfejlesztési politikája elhozta hozzánk is a gépgyártó ipart, s százak, ezrek, tízezrek életében kezd kibomlani valami egészen új, ismeretlen perspektíva, mert nemcsak ennek a városnak az arculata változott meg, amelybe én nem születtem bele, de amit húzódozva, kelletlenül, de lassan mégis egyre inkább az otthonomnak érzek, hanem megváltoztunk mi is, vegyek egy lélegzetet, s írjam le: mi, sepsiszentgyörgyiek. Én most nem a gyár hangzatos sikereiről írok, és nyilván, néhány kiragadott részletben arra sem lehetek tekintettel, hogy a szerkesztés hosszas gyakorlatában kialakult méltányos arányérzékkel a valóságnak megfelelően adagoljam az ún. pozitív és negatív tényeket, emberi megnyilatkozásokat. A gyárunk, munkaközösségünk sikereiről önök sokat elolvashattak a lap hasábjain. Valahogy úgy jött nekem, hogy a munka ünnepén  azokról a néha dohogó , néha talán elfogult , máskor közömbös vagy bizalmatlan, és mégis annyira rokonszenves, lelkemből sarjadtnak érzett emberek egyáltalán nem látványos hétköznapjairól írjak, akik mégis felépítették ezt a gyárat, és néha bizony szinte elviselhetetlen körülmények között mesterséget, sorsot tanultak és tanulnak, és az általuk életre keltett, mifelénk sohasem látott gépek, felszerelések
 segítségével ők lesznek azok, akik kézzelfogható valósággá gyúrják minden tervmutatószámunkat, ünnepi felajánlásunkat, s akik teljesíteni fogják azt az egyáltalán nem jelentéktelen vagy  könnyű kötelességet is, amit pártunk főtitkárának emlékezetes szavaiból mindenki egyértelműen kiolvashatott. Ideíróm szó szerint, mit mondott NICOLAE CEAUŞESCU elvtárs tavaly szeptember 18-án, Kovászna megyei munkalátogatása során, a Román Katona Emlékművének leleplezése alkalmával rendezett népgyűlésen az autóvillamossági gyártól néhány száz méternyire: „A megye első titkára kérte, hagyjuk jóvá Sepsiszentgyörgy municípiummá alakítását. Láttam, hogy ez sok sepsiszentgyörgyi lakos kívánsága, én azonban két feltételt támasztottam, s amennyiben a sepsiszentgyörgyiek egyetértenek majd velem, kívánságuk hamar teljesülhet. AZ EGYIK FELTÉTEL AZ, HOGY AZ AUTÓVILLAMOSSÁGI VÁLLALAT MIELŐBB FELFUSSON... Ezt az első, általam ennyire kiemelt feltételt azoknak a munkásoknak, kommunistáknak, KISZ-tagoknak, és szakszervezeti tagoknak kell teljesítenie, akiknek tiszta szívű, becsületes közösségében – szent meggyőződésem – életre szóló élményekkel, tanulságokkal gyarapodtam, s akik közül több nagyszerű emberkitartó, segítő, őszinte és egyenes barátságát sikerült elnyernem.
Ellenőrzött tényekről beszélek.
            Még valami az alább közölt részletekkel kapcsolatosan: ez az írás egy – szándékaiban legalább – irodalmi igényű riportnak nyersanyaga- Ne ütközzön meg tehát senki, ha nem emelkedett hangvételben, nem pátosszal szólok a mindennapjainkról. Nem szoktak azok olyanok lenni. Remélem, könyvem sem lesz olyan. S mi, melósok, magunk között nem szoktuk felsorolni az összes munkahelyi besoroláshoz dukáló titulusokat. Így lesz a művezető mesterből  egyszerűen Gyuszi, az igazgató elvtárból pedig: a diri. Ez nem jelenti azt, hogy hivatalos érintkezésben így forduljunk hozzájuk: Na, Gyuszikám, vagy: na, dirikém! Mi mindenkinek megadjuk, ha megérdemli, a tiszteletet.
M. J.

 [Megjelent: Megyei Tükör VIII. évf. (1975. május 1.) 1302. szám, 7. oldal.] 





Első fejezet:

Kozák Pali odalép


            Amikor észrevettük Plugort, milyen gunyoros mosolyt görget felénk, ráadásul azt a bibliányi mennyiségű bont lobogó extraköpenye oldalán, tudtuk, megint mehetünk anyagért. Nem is akármilyen anyagért, és nem is akármennyiért. Akkor nem élvezne így a mester, ha egy kis vacak textolitot hoznánk, vagy pár tekercs sárgarézszalagot a hónunk alatt Kiss bácsitól. Ebből, uraim, akárki meglássa, kettő és feles lesz, lemezenként kerek negyven kiló, aki felrakott már belőle vagy százat-százötvenet, megérti, miért nem borult tizenkilenc esztendős főnököm, Fülöp Lajcsi a Plugor nyakába. De az is lehet, hogy másfelest hozunk tekercstámasztéknak, az se kutya. Persze, amikor tekercstámasztékot mondok, így, magyarul, megütődve merednek rám, egyik-másik mérnök is gondolkodóba esik, de aztán végül mégis csak mindig kiderül, miről van szó, néha úgy, hogy szabad a gazda: megfejtem én a talányt. Hát suport bobina”, úgy már világosabb?
 – Fülöp, vörösrezet hoztok! Ötöst meg négy és felest.
            Rosszabb, mint gondoltuk. Lajcsinak még visszaszájalni sincs ereje. Nagy dolog. Az arckifejezésével kisebb hordó káposztát lehetne megsavanyítani. Borzalmas ez a lemez: kétszer egyméteres, súlya kilencven kiló körül mozog. A raktárban is a leglehetetlenebb kuckóba gyömöszölik, drága a nyavalyás, azt szoktam mondogatni Kiss bácsinak, hogy egy ilyen tábláért szívesen lemondanék a havi fizetésemről, akár kettőről is. Aztán vágni is rettenetes, nem sima, mint különben is sokkal könnyebb vas- vagy acéllemezek. Ráadásul a gilotin is négy milliméteres, ha nem egyenesítjük ki, nem fér be a tapadók alá. Úgy hát ugrálunk rajta, ütjük-verjük, mindennel, ami a kezünkbe kerül, feszítjük, nyögünk, folyik róluk a veríték, káromkodunk, mint a kocsisok, és aztán oldalozva, lökdösve, gerendával kalapálva, betaszigáljuk valahogy, ellenőrizzük az ütközőn, hogy mindkét oldalon beér-e teljesen, a csodának van kedve félre vágni, ebből az istenostorából egyetlen csík is valóságos vagyonba kerül.
            … Alig szeleteltünk le néhány csíkot, amikor látom, hogy arca eltorzul:

–  Hamar egy feszítővasat!

             Rendelés teljesítve, Lajcsi elváltozott, sírós hangon lamentál, és egyáltalán nem káromkodik, én is megijedek, mi a francot csináltunk már megint?
 – Beszorult! Beszorult a lemez a kések közé, istenem, minek kellett nekem ehhez az istenverte géphez jönni, nem tudtam megmaradni a présnél, most aztán fizethetek, megint fizethetek!
-        Mennyi, Lajcsi? – kérdem tárgyilagosan.
-        Vagy hatezer! Hatezer lej, hatezer lej!... Mikor fogom kifizetni, katonának megyek, hatezer lejt mikor fogok én kifizetni?
-        Tehát koponyaként három – mondom higgadtan – valahogy majd legomboljuk, ha kell. De nem hiszem, hogy kellene.
Lajcsi teljesen megkergült, ijesztő iramban rohangál a gép körül ide-oda, csavarokat húz meg, aztán gyorsan megereszti ugyanazokat, teljes pánikban, vállon ragadom:
-        Ide figyeljen, Lajcsi! Nem fizetünk semmit! Mi szabályszerűen dolgoztunk, nem tehetünk róla, hogy öt milliméteres anyagot adnak! Szóltunk már ezért? Szóltunk, nem is egyszer! Hát akkor nyugodjon meg, mert nyakon verem!
 Nem használ, szédületes iramban elrohan, mestert riasztani, hívni a karbantartókat, a mérnököket, mindenkit, azt hiszem, legszívesebben a dirinek is szólna, erősen begyulladt a fiú. Én is elindulok, hogy felkutassam valahol Kozák Palit. Tudom, hogy mit teszek.
-        Palikám, ránk szakadt a mennyezet. Beadta a kulcsot a gilotin!
-        Beszorult a rézkések közé, mi? És nem lehet kivenni semmi pénzért, ez az?
-        Veszélyes a dolog?
-        Gyere, menjünk.
Ekkor már ott zsibong az olló körül az egész munkavezetőség, mérnökök tanakodnak izgatottan, , legalább nyolc-tíz karbantartó piszkál a gépen, a lemez marad. Noszogatom Kozákot, látom, a szeme mosolyog
-        Ne hülyéskedj, gyere már, öregem, mert Lajcsi frászt kap, nem látod, hogy mit csinál?
-        Hagyjad, gyilkolják még egy kicsit!
Kozákot a nagy sürgés-forgásban észre sem veszik. Tisztes távolban állunk, Pali fölényesen, huncutul mosolyogva, nekem nincs kedvem huncutkodni. A gép körüli morajban lassan kiveszem a  szólót: Ennek vége!, és szomorúan lecsatlakoznak hozzá a többiek. Lajcsi a delírium határán. A főnökök arca: mint temetésen a közeli hozzátartozók. Ha a gép leáll, napokon, órákon belül a présműhely  szabadságra engedheti a munkásait. – a gépeket a mi Ivanocskánk látja el. Vagy pedig mehetünk cigánykodni Szecsele városba az Electropreciziához, felrakjuk a teherkocsira az anyagot, ott lerakjuk, behordjuk vagy száz méterre, az ollóhoz, levágjuk, összeszedjük, kihordjuk és felpakoljuk a teherkocsira, hazajövünk, lerakjuk és becipeljük a raktárba – költséges história. De miért olyan nyugodt ez a Pali? Most komótosan odalép, úgy csinálnak neki helyet, mint amikor a gyakorlatozó medikusok közé a betegágyhoz érkezett a híres orvosprofesszor.
-        Ha megengedi a mérnök úr, én is megnézném!
Lehajol, nyúlkál egy cseppet, átmegy a gép túlsó felére. Előbújik és halkan odaszól az egyik lakatosnak:
-        Egy huszonötös kulcsot, légy szíves. – Pillanatok múlva mindenki dolgozik. Kozák higgadtan rendelkezik: ereszd meg vagy három milliméterre, sok, visszább egy csöppet.! Most amazt is! Na, most egyszerre! Megállni! Azt az anyát vegyétek le teljesen. Körülbelül nyolc-tíz perc telik egy így, senki sem szól, nem ellenkezik, csak Kozák hangját, szabatos rendelkezéseit hallani. Megállni! – mondja, és aztán odaszól az egyik fiúnak: gyere fogjuk meg most itt ezt a lemezt. Mozdítanak egyet rajta, és simán kiszedik. Halk csodálat, sóhajok a kórus felől. Aztán Kozák odalép, rendelkezik, megszorítanak, eresztenek, taszítanak, ahogy mondja, aztán feláll, és kezét törölgetve odaszól nekem:
-        Jancsi, hozz egy ív papírt! Nálad biztosan van a táskában
Hozom a papírt és a golyóstollat, nyújtom oda: fogalmam sincs, mit akarhat vele. Csak a papírt veszi el, odalép az ollóhoz, és a kétméteres kések hosszúságában több helyen is lenyes egy-egy szalagot a papírból. Káprázatos! Az elébb öt milliméteres lemezt se vágott el! Kacag a szeme, amikor bohókás hivatalossággal felém fordul:
-        Nos, Matekovics elvtárs, meg van elégedve?
-        Egy pillanat, csak várja meg, kérem, hogy szedjem össze az államat innen a földről. Leesett...
A többiek lassan elkullogtak, ketten maradtunk. Lajcsi is lelépett valahová, valószínűleg madarat fogatnak vele a munka ifjabb tündérei, képtelen lenne most egy helyben ülni. Letelepszünk az egyik lemezrakásra Palival, előszedi a cigarettáját, én is jól megtömködöm a pipámat, megengedjük magunknak ezt a kis lazítást. Azon gondolkodom, hogy az igazgató az egyik éjszaka autóval hozta be, amikor a száztonnást nem tudták megindítani a többiek.
 –  Meddig dolgoztál tegnap a száztonnáson? – jut eszembe hirtelen. – Ma már egész nap döngetett.
 –  Késő este értünk haza. Az asszony is itt megvárt. Minden kocsmát bejárt, azt mondta, fogalma se volt, hol lehetek. Dühös voltam, az istennek se indult, azt mondtam, hogy nem teszem ki a lábomat a gyárból, amíg el nem indul. – Ne gyilkold azt a matricát, te! – kiabál oda sz egyik gépbeállítónak dühösen, mint mindig, ha szerencsétlenkednek a gép körül.
 – Hány túlórád van? – kérdeztem.
 – Ugyan, ki tartja azt számon?! Fizetni száznyolcvanat lehet, azt már régen ledolgoztam. Van, amikor kiveszem szabadnapban, de csak bejövök, mi a csodát csináljak én otthon? Ha az olvasást, rádiózást megunom, a kocsmába menjek? Azt se lehet mindig...
            Komótosan felemelkedik, hórihorgas alakján lötyög a nadrágtartóval felfogott munkanadrág.  Nyilván már Brassóban a Steaagul Roşu[Vörös Zászló]ban is ez lehetett rajta műszak idején, s ugyanez a szakadozott, a nadrágból hanyagul kilógó, eredetileg talán sárga-kockás ing. Másfélmétereseket aprózva megindul a fiókja felé. Kulcsokat szed elő, valami van a hatvantonnással, kihagy. Én észre se vettem.
(1974)

Matekovics János

[Megjelent: Megyei Tükör VIII. évf. (1975. május 1.) 1302. szám, 7. oldal.] 





[1]     A riportregény első, sajtóban közölt részlete. (Szerk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése